De week van Het Nieuwe Werken is een goed moment om onze kennis en visie over dit onderwerp te delen. Bij Het Nieuwe Werken denk je al gauw aan flexibele werkplekken & werktijden, mobiel werken (thuis of elders) en noem het maar op. Allemaal zaken waarbij het een vereiste is dat informatie plaats en tijd onafhankelijk moet zijn. Overal & altijd toegang tot informatie, 24×7. Hierbij wordt vaak de term Bring Your Own Device (BYOD) genoemd, want, onder andere, tablets maken mobiel werken mogelijk. Toch zitten hier enkele haken en ogen aan.

Mobiele uitrusting

Ook Archive-IT heeft haar organisatie uitgerust met tablets. De reden hiervoor is dat het past bij de manier waarop we werken en de visie die we uitdragen. We hebben applicaties zoals de Archive-IT Virtual File for iPad waarmee mobiel werken ondersteund wordt en zien veel efficiency voordelen in het werken met een tablet. Kortom, reden genoeg om het gebruik van tablets te stimuleren binnen Archive-IT. Hoewel we ervoor gekozen hebben deze mobiele devices in te zetten in ons bedrijf, is het een bewuste keuze geweest om vanuit de organisatie tablets aan te schaffen en deze niet door onze medewerkers van thuis mee laten nemen. Dit heeft te maken met het strenge beveiligingsbeleid dat Archive-IT handhaaft. Want bedrijfskritische informatie mag nooit op straat komen te liggen.

Beveiligingsbeleid

Bij BYOD is er absoluut geen controle wat er gebeurd met de informatie die van het werk weer mee naar huis gaat. Men heeft geen besef wat een persoon thuis met zijn tablet doet, welke applicaties er op staan en hoe er met het device wordt omgegaan. De combinatie tussen privé applicaties en zakelijke applicaties is volgens het beleid van Archive-IT niet toegestaan. Daarom heeft iedere werknemer een tablet vanuit het bedrijf gekregen, met de restrictie dat deze slechts zakelijk gebruikt dient te worden.

Waarborging

Hoe waarborg je dit? Bij Archive-IT worden de tablets vanuit één centraal punt in de organisatie beheerd, zodat er controle op uitgeoefend kan worden. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen twee soorten beveiligingen. Allereerst hebben alle tablets een toegangswachtwoord. Mocht deze drie keer achtereenvolgend verkeerd zijn ingetoetst, wordt het toestel gewiped. Daarnaast zit er een beveiliging op de beheermodule van alle tablets, door middel van een wachtwoord dat alleen bekend is bij de beheerder. Hierdoor zijn de medewerkers niet in staat zelf applicaties te downloaden. Mocht er behoefte zijn aan een nieuwe, zakelijke applicatie, zal deze bij de beheerder aangevraagd moeten worden en ook door deze persoon gedownload worden.
Zeker voor bedrijven als de onze, waar veel privacy gevoelige informatie in omgaat, is het van uiterst belang hier controle op uit te oefenen. Er vinden regelmatig onaangekondigde audits plaats waarbij gecontroleerd wordt of de beveiligingsmaatregelen op laptops, bureaus, tablets en alle andere mogelijke devices en plekken nog naar behoren gehandhaafd worden. De awareness van medewerkers is hierbij erg belangrijk. Zolang er zorg gedragen is voor de veiligheid en medewerkers hier bewust van zijn, levert het werken met mobiele devices ontelbaar veel voordelen op. Wij ervaren het zelf iedere dag weer!

Subscribe to newsletter